miercuri, 25 ianuarie 2023

A Magyar Kultúra Napja


,, A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg, nem őrízni kell, mert nem rab, a hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket.’’
A Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozat keretén belül, a IV.A osztályos gyerekek, tanítójukkal, Almási Judittal, a Horváth János Elméleti Líceumból közös tevékenységen vettek részt, a Ioan Munteanu Municípiumi Könyvtár által megszervezett kulturális tevékenységen. Ennek témája: Az ünnepi néphagyományok megismerése, mint a magyar kultúra szerves része.
A tevékenység koordonátora Almási Judit-Eszter könyvtáros. Egy Power Pointos bemutató keretében interaktív tevékenységeket szervezett, melynek célja a magyar néphagyományok megismerése. Ezt követően a gyerekek kézműves tevékenységen belül népművészeti motívumokat figyelhettek meg és felhasználhatták azokat egy váza dekorálására.
A tevékenység további célja a gyerekek magyarság-tudatának megerősítése, továbbá a gyerekek olvasóvá nevelése.
Ziua Culturii Maghiare
"Tradiția nu trebuie îngrijită, pentru că nu este bolnavă, nu trebuie păzită, pentru că nu este un prizonier, tradițiile noastre pot fi păstrate doar dacă le trăim.’’
În cadrul Zilei Culturii Maghiare, copiii clasei a IV-a A, împreună cu profesoara lor Judit Almási de la Liceul Teoretic “ Horváth János”, au participat la o activitate comună organizată de Biblioteca Municipală ”Ioan Munteanu”. Tema evenimentului a fost Studierea tradițiilor populare festive ca parte integrantă a culturii maghiare.
Activitatea a fost coordonată de bibliotecara Almási Judit-Eszter. Aceasta a organizat activități interactive în cadrul unei prezentări Power Point, cu scopul de a învăța despre tradițiile populare maghiare. Ulterior, copiii au putut observa motivele de artă populară în cadrul unei activități de meșteșugărit și le-au folosit pentru a decora o vază.
Un alt scop al activității a fost acela de a-i învăța pe copii să devină cititori.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu