luni, 20 septembrie 2010

BIBLIOTECA MUNICIPALA „IOAN MUNTEANU” MARGHITA Scurt istoric


Anul inființării :1950
Date despre clădire:
   Clădirea bibliotecii este  o construcție foarte veche,construită cu mult înainte de anul 1940 de către un evreu deportat în perioada războiului și care nu s-a mai întors. Este realizată în regim de înălțime parter și etaj cu elemente de structură și finisare specific perioadei anilor 1940 astfel:fundația clădirii este din cărămidă de argilă arsă specifică vremii; zidăria din cărămidă arsă,planșeele din lemn cu grinzi; învelitoarea cu țiglă.
Clădirea are instalație electrică nouă, grup sanitar și încălzire centrală pe gaz metan.
Amplasamentul clădirii,este o zonă centrală a orașului,centrul civic și este administrată de Primăria municipiului Marghita.
   În anul 2009 au fost efectuate lucrări ample de întreținere curentă și reparații la unele elemente de construcție.
     Scurt istoric al instituției
În Marghita biblioteca publică și-a deschis porțile in toamna anului 1950, cu un fond de carte de 1300 volume provenite din donațiile locuitorilor comunei.Din anul 1950 până în 1967 biblioteca ne având local propriu și-a desfășurat activitatea în mai multe locații provizorii.An de an fondul de carte al  bibliotecii a  crescut atât din donații și transfer cât și prin achiziții de la bugetul de stat.
      Odată cu primirea statutului de oraș în anul 1967 sediul bibliotecii orășenești s-a stabilit la Casa de cultură ,funcționând în condiții adecvate activității cu cartea,având în dotare săli spațioase de împrumut, sală de lectură și depozite de carte.
Începând cu  anul 1970 bibliotecii îi este atribuit actualul local situat pe strada Tudor Vladimirescu nr.1 în care funcționăm și în prezent.
Un moment important în viața Bibliotecii orășenești l-a constituit investirea acesteia cu numele revoluționarului pașoptist „Ioan Munteanu” – personalitate puternică a românilor de pe aceste meleaguri.
     În prezent Biblioteca municipală „Ioan Munteanu” deține în patrimoniul său 60782 volume de cărți din diverse domenii ale cunoașterii,fiind frecventată anual de peste 4000 de utilizatori.
 La sediul bibliotecii se află și punctul de acces  public la informație(PAPI) coordonat de Primăria Municipiului Marghita,iar din luna decembrie a  anului 2009 s-a deschis și funcționează cu succes programul Biblionet – lumea în biblioteca mea.
Biblioteca pe lângă programele ce impun deservirea publicului, cele două centre de informație,organizează periodic și diverse activități culturale de un real interes local.
  

Colecții total:60782   din care: publicații pentru copii 17236,literatură beletristică 35952 și alte domenii 7594.
Carte românească  : 43486
Carte străină :  17296
Periodice românești : 8

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu