luni, 21 septembrie 2015

George Bacovia

                                                               Expoziție de carte

                   Expunere de carte la Biblioteca  Municipală „ Ioan Munteanu”cu ocazia comemorării a 134 de ani de la nașterea poetului George Bacovia.



                    George Bacovia ,pe numele său adevărat George Vasiliu ,s-a născut în 17 septembrie 1881 la Bacău,tatăl său fiind comerciant. Urmează cursurile liceului din orașul natal , apoi Facultatea de Drept din Iași, dar nu profesează niciodată avocatura ,ci după diferite slujbe cum ar fi cele de copist, ajutor de contabil ,referent ,bibliotecar. Debutează în revista „ Literaturii”a lui Al. Macedonski cu poezia „ Și toate ”,semnată  B. George, frecventând totodată și cenaclul cu același nume. În volum debutează în 1916 ,cu titlul sugestiv simbolistic „ Plumb”.Creația sa poetică este apreciată cu premii semnificative ale vremii,ca acel acordat de Ministerul Artelor sau de Societatea Scriitorilor Români.
                   Moare la București ,la 22 mai 1957.
   Opera lui George Bacovia :
   Volume de poezii :
-          Plumb 1916,
-          Scântei galbene 1926 ,
-          Cu voi 1930,
-          Comedii  în fond 1936
-          Stanțe burgheze 1946
-          Poezii 1956

Opera lui George Bacovia este reprezentativă pentru unul dintre cei mai originali poeți români de după Eminescu ,despre „bacovianism” vorbind toți marii noștri critici. Poezia lui Bacovia este expresia cea mai elocventă și mai durabilă a simbolismului autohton, cu toate temele motivele și tehnicile specifice acestui curent literar pe plan european.  
               

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu